Proteze na implantima vs. proteze na zubima

Proteze na implantima – jedite, pričajte i smejte se bez straha

Proteza na implantima podrazumevaju da se kao podrška i vezivni element prilikom postavljanja proteze koriste implanti. Proces izrade proteze na implantima se zasniva na eliminisanju preostalih zuba (ukoliko ih pacijent ima), zatim ugradnji određenog broja implanata i nakon 3 do 4 meseca se pristupa izradi proteze.

Zašto odabrati protezu na implantima?

Sigurno ste čuli za probleme osoba koje imaju klasične totalne proteze. Ukoliko neko u Vašem okruženju ima totalnu protezu onda ste upoznati sa čime se sve suočava. Retki su oni koji se ne žele na osećaj u ustima, stabilnost i funkcionalnost proteze, pa tako, veoma često, umesto da unapredi, proteza umanji kvalitet života pacijenta. Neki odustanu, a većina koliko god da ima protezu uvek će prokomentarisati da je to ipak strano telo. Javljaju se i problemi sa žvakanjem, zapadanjem hrane ili ispadanjem proteze.

Ovde čak nije reč ni o nestručnosti stomatologa, već se često radi o objektivnim okolnostima (nedovoljna količinom kosti, neodgovarajuća debljina desni i nedovoljna količina pljuvačke) za koje totalna proteza nema adekvatno rešenje.

Proteza na implantima u mnogome rešava većinu ovih problema. Ova vrsta proteze rešava i problem stabilnosti u slučaju donje vilice (što je uvek veći problem), pa se može kombinovati i sa gornjom totalnom protezom.

Proteze na implatima je i jeftinija solucija. U ovom slučaju, uz ugradnju svega nekoliko implanata, imate mogućnost da za sebe obezbedite trajno i kvalitetno rešenje.

Proteze na implantima omogućava:

 • Stabilnost u ustima tokom jela i govora
 • Ne postoji mogućnost da proteza ispadne
 • Lako se pere i lako se vraća nakon održavanja higijene
 • Vraća osećaj samopouzdanja i pruža nesmanjen kvalitet konzumacije hrane jer ne mora prekriti i nepce

Kome ova vrsta proteze odgovara?

 • Osobama koje su izgubile sve zube ili imaju predispozicije da se to dogodi.
 • Osobama koje imaju dovoljno kosti za ugradnju 4 implanta u gornju vilicu i 2 u donju vilici (što je preporučeni minimum)
 • Osobama koje ne žele da rizikuju sa totalnim protezama i žele da izbegnu sve moguće probleme koje mogu nastati.

Za proces izrade proteze na implantima potrebno je da pacijent najpre obavi pripremu u vidu vađenje sopstvenih zuba (ukoliko ih ima) i ugradnju neophodnih implanata. Tek nakon toga i nakon isteka određenog vremenskog perioda (3-4 meseca) moguće je pristupiti izradi proteze. Razlog je period vezivanja ili oseointegracije implanata. Vreme koje je neophodno zavisi od tipa implanata i stanja kosti oko implanta). Proteza se vezuje za implante pomoću takozvanih “drikera”. Implanti jesu prvi izbor ukoliko ima dovoljno kosti na mestu nedostajućih zuba.

Estetske performanse – sigurno ne manje važne.

Znamo da Vam je osim funkcionalnosti važno i to kako proteza izgleda i koliko je primetno da je nosite. Zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima koje imamo na raspolaganju ovo rešenje omogućava da Vaši novi zubi izgledaju skori identično kao prirodni.

Proteze na zubima  – teleskopske proteze

Ova vrsta proteza je moguća kod pacijenata koji imaju određeni broj svojih zuba. Naziv potiče od načina na koji ovaj mehanizam funkcioniše (po principu teleskopa ). Dva valjka koji ulaze jedan u drugi putem trenja, sprečavaju razdvajanje dva elementa – u ovom slučaju proteze i ležišta. Ovom solucijom čuvate preostale zube i imate mogućnost da u kratkom vremenskom periodu dobijete i protezu – brže nego u slučaju proteze na implantima.

Teleskop proteza  je takođe vrsta estetskih proteza jer se sa spoljašnje strane ne vide nikakve kvačice i spojevi.  Proteza  se pomoću teleskopskih krunica fiksira na preostalim zubima koji su nosači. Pacijent ima osjećaj fiksnog rada jer je proteza fiksirana sa teleskopima, ali je može skinuti kada želi, radi održavanja higijene.

U ovom slučaju neophodno bušenje preostalih zuba na koje se stavljaju posebne metalne kapice – primarne krunice. U sklopu proteze nalaze se i sekundarne krunice koje poput teleskopa prelaze preko primarnih krunica i na taj način omogućavaju stabilnost proteze. Ove krune izrađene su od plemenitih materijala – zlata i platine.

Kome ova vrsta proteze odgovara?

 • Osobama koje imaju svoje zube koji mogu biti nosači
 • Osobama koje iz nekog razloga ne žele (ili ne mogu) da problem reše implantološkom terapijom

Treba reći da je ova proteza komfornije rešenje od totalne klasične proteze ali svakako treba imati u vidu i da su nosači prirodni zubi kojima se na taj način produžava vek trajanja.

Prednosti:

 • Vreme izrade
 • Cena – koja može da bude u startu povoljnija, ali treba misliti i na kasnije dodatne troškove korekcija
 • Čuvanje prostalih zuba

Estetski zahtevi

Pravilno indikovana i precizno izrađena teleskopska proteza predstavlja zubnu nadoknadu koja može zadovoljiti visoke funkcionalne i estetskih standarde.

Gubitak zuba nije samo estetski problem već je mnogo veći zdravstveni prodlem koji može sa sobom povući brojne druge posledice. Rešanje ovog problema jeste prioritet svakog pacijenta a način na koji će pacijent ponovo dobiti zube zavisi od mnogih faktora. Naravno, i jedno i drugo opisano  rešenje ima i svoje prednosti i nedostatke. Pravi izbor treba napraviti uz konsultaciju sa stomatologom i preporuka uvek varira u odnosu na svaki pojedinačni slučaj.