Sve što treba da znate o beljenju zuba

Beli zubi i osmeh koji osvaja – sada i Vi možete biti primećeni i sebi omogućiti osmeh o kome maštate. Put do beljih zuba sada je veoma jednostavan. Predstavljamo vam uslugu izbeljivanja zuba – jednu od standardnih usluga iz domena esteteske stomatologije u ordinacijama Dental Smile.

Iako je ova usluga već duže vreme dostupna i dalje postoje brojne dileme i predrasude kod pacijenata. Sada Vam odgovaramo na sva pitanja i razbijamo sve mitove. Saznajte sve o beljenu zuba i proverite na koji način i Vi možete sebi omogućiti blistav osmeh i dodatno samopouzdanje.

Uzroci promene boje zube:

Zašto nam je potrebno beljenje zuba. Vremenom,  zubi menjaju boju. Faktori su brojni: prirodni proces starenja, naslage i fleke kao posledica konzumiranja određene vrste hrane i pića (kafe, čaja,…), veća količina fluora, promene na zubnom nervu.  Jasno je da gotovo svako može doći u situaciju da mu zubi više nisu beli kao nekada i samim tim estetika osmeha biva narušena.

Na koji način izbeljujemo zube?

Treba reći da beljenje zuba treba prepustiti stomatologu. Samo tako možete biti sigurni da ste u pravim rukama i nema bojazni od neželjenih propratnih efekata ili eventualnog oštećenja zuba. Beljenje zuba u kućnoj varijanti može biti samo bonus tretman koji će omogućiti da povremeno osvežite zube, ali se o načinima i mogućnostima da i sami nešto obavite svakako posavetujte sa stomatologom.

Lasersko beljenje zuba i beljenje zuba lampama su  procedure koje odmah daje primetne rezultate.  Brzina kojom su promene vidljive zavisi i od ozbiljnosti mrlja, pa tako broj tretmana varira od osobe do osobe. Laser deluje uz pomoć vodonik peroksid gela koji se predhodno nanosi i  uz pomoć odgovarajuće talasne dužine lasera brzo oslobađa slobodne radikale kiseonika. Treba napomenuti da je procedura potpuno bezbolna i bezbedna i da nema opasnosti od zračenja. Sve neophodne mere zaštite se preduzimaju i jedini efekat su Vaši beli zubi.

Preparat koji je zaslužan za rezultate, bez obzira koju tehniku koristimo (lampe, laseri, trey-evi (kalupi)) je vodonik peroksid. To je osnovni sastojak svakog izbeljivača, a od tehnike izbeljivanja zavisi procentualna koncentracija istog. U kućnim uslovima preporučena koncentracija je 10%-15%, dok se u ordinaciji koristi nešto koncentrovaniji preparat, 30%-40%.

Beljenje zuba – šta treba znati:

  • Omogućava brze i vidljive rezultate
  • Nema štetnog efekta na pulpu niti na bilo koji drugi deo zuba
  • Nema kontraindikacija
  • Procedura je potpuno bezbolna
  • Pruža dugotrajan efekat uz povremene korekcije i osvežavanja
  • Reč je o standardnoj proceduri koju možete priuštiti po razumnim cenama
  • Poliranje nije isto što i beljenje zuba. Poliranje zuba je procedura uklanjanja mekih naslaga sa zuba. Zubi ponovo dobijaju svoju staru bolju koja nije bila vidljiva ispod anaslaga. U ovom slučaju nema efekta izbeljivanja.

Kome se preporučuje beljenje zuba?

Postoje određena ograničenja , pa tako ovu proceduru ne preporučujemo osobama ispod 18 godina i trudnicama.

Svi ostali, nakon pregleda i konsultacija sa stomatologom, mogu biti potencijalni pacijenti i mogu sebi priuštiti ovu estatsku proceduru. Stomatolog je osoba koja će im pružiti sve neophodne savete, proceniti koju tehniku treba koristiti i koliko tretmana će biti dovoljno.

Preporučuje se da vreme između dve procedure bude najmanje 6 meseci.

Kućno beljenje zuba

Beljenje zuba u kućnim uslovima može biti dopuna standardnoj proceduri koja se vrši u ordinaciji. Postupak je jednostavan. Pacijent dobija kalup, na osnovu otiska zuba, u koji se sipa gel (nešto niže koncentracije) i koju se nosi u toku noći. Postupak se ponavlja više noći za redom kako bi se postigli željeni efekti. Preporuka je da i ovaj proces bude pod nadzorom stomatologa koji će periodično proveravati rezultate.

Bonus saveti

Propratna pojava koja može nastati usled beljenje zuba je povećana osetljivost nekoliko dana nakon procedure. Razlog je osetljivost kanalića koji su očišćeni u pripremnoj fazi . Savet je da samo u ovom periodu izbegavate direktne nadražaje. Ukoliko želite da efekat bude što trajniji izbegavajte pušenje kao i unos jako obojenih napitaka.