Ispravljanje zuba

Ortodoncija obuhvata prevenciju, dijagnostikovanje i ispravljanje nepravilno postavljenih zuba i okolnih struktura.

Uvek treba naglasati značaj pravovremene intervencije kod dece i mladih, kada je i mnogo lakše ispraviti svaku nepravilnost. Kod odraslih pacijenata moguće je vršiti ispravljanje zuba, ali ne i okolnih struktura bez hirurških zahvata. Preporučuje se da se pregledi vrše redovno i periodično zbog rasta i razvoja dece i stalnih promena koje su normalne za tu fazu rasta i razvoja, naročito ako dete već nosi ortodontski aparat.

Preporuka je da dete već nakon navršenih 6 godina (nakon izbijanja prvih stalnih zuba), dođe na ovakav vid pregleda naročito ako su zubi nagnuti, ako dođe do preranog gubitka mlečnih zuba, ako dete ima naviku sisanja prsta. Na ovaj način, moguće je čak neutralisati i neke teškoće u govoru, probleme kod žvakanja ili zatvaranja usta.

 Na koji način možemo sanirati nepravilno postavljen zubni niz:

  • Invisalign-folije koje ispravljaju zube
  • Estetske proteze za ispravljane zuba
  • Standardne proteze ispravljanje zuba

Folija za ispravljanje zuba (Invisalign) su zapravo plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba i slične su folijama za kućno beljenje zuba. Folije za ispravljanje zuba napravljene su od plastičnih, providnih alajnera što ih čini skoro nevidljivim na zubima, pa je to još jedan razlog zašto ih pacijenti često i biraju.

Folije se stavljaju preko zuba i funkcionišu kao blage sile koje deluju na zube. Svaka folija ima tačno utvrđeni zadatak i pomera zube za 0.25-0.3 mm. Kada počnete da nosite folije za ispravljanje zuba, imaćete osećaj da folija ne leži idealno na svim zubima i osetićete blagi pritisak. Osećaj je normalan jer je i zadatak svake folije da pomera zube u onaj položaj koji je tom folijom definisan. Vek trajanja jedne folije je oko mesec dana i nakon toga uzimate sledeću foliju i pomeranje zuba se nastavlja sve do idealnog željenog položaja.

U zavisnosti od individualnih potreba i dijagnostikovanih problema pacijenti ovaj problem mogu rešiti i pomoću fiksne proteze koja je pričvršćena za zube (pacijent je sam ne može skinuti) i mobilne proteze (koja se stavlja i skida prema uputstvima stomatologa). Standardne fiksne proteze sastoje se od bravica, lukova i elastičnih gumica.

Sve više se javljaju i zahtevi za protezama koje će osim funkcionalnosti i željenih rezultata, zadovljiti i neke estetske zahteve, pa u skladu sa tim u ponudi su estetske proteze – skoro nevidljive proteze (kod kojih su bravice providne ili u boji zuba) pa tako odgovaraju i visokim estetskim standardima.