Lečenje zuba

Lečenje zuba, estetske plombe, inleji i konzerviranje zuba nakon vađenja živca. Bezbolno uz korišćenje najkvalitetnijih materijala.

  • Estetske plombe
  • Inleji-ukoliko želimo da sačuvamo vitalitet zuba (da se ne vadi živac) preporuka su inleji izradjeni od keramike, kompozita i zlata
  • Lečenje kanala korena zuba-vađenje živca i čuvanje (konzerviranje zuba)

Karijes je jedan od najčešćih uzroka oboljevanja zuba. Najčešće se javlja na površini zuba i vremenom prodire u dublje slojeve i zahvata sve strukture zuba. Kako bismo na vreme primetili ove promene na zubu neophodna je prevencija i redovno posećivanje stomatologa kako bi karijes bio otklonjen u najranijim fazama.

Lečenje zuba koji je napadnut karijesom podrazumeva uklanjanje zahvaćenog tkiva i nakon toga popunu nastale šupljine specijalnim materijalima (plombama). Na sreću danas, na raspolaganju su nam veoma kvalitetni i dugotrajni materijali koji ovaj problem mogu rešiti na efikasan i trajan način. U slučajevima kada oštećenja zuba nisu ozbiljnija, problem se može rešiti u jednom danu.

Najtrajniji materijali koji se koriste pri izradi plombi su keramički i karakteriše ih otpornost i dugotrajanost. Takođe su i estetski najprihvatljiviji jer su bele boje i samim tim teže uočljivi. Korišćenje ovih posebnih materijala uz primenu savremenih metoda omogućava potpunu rekonstrukciju zuba, tako da po obliku i boji budu u skladu sa ostalim zdravim zubima.

Nekada masovno korišćene amalgamske (crne) plombe, danas su stvar prošlosti. Razlog nije samo estetski već i druga prateća negativna svojstva poput prisustva žive i izazivanja alergenskih rekcija kod nekih pacijenata. Upotrebom novih materijala (kompozitnih plombi) imamo mogućnost da pacijentima, osim kvaliteta i dugotrajnosti plombe, osiguramo i estetski savršeno rešenje za blistav i zdrav osmeh.

Ukoliko se radi o većem oštećenju, kada je karijes stigao do živca zuba (pulpe), lečenje je nešto složenije i može obuhvatiti i vađenje živca ili devitalizaciju zuba.

Endodoncija ili saniranje upaljenog zubnog živca je procedura koja podrazumeva već pomenutu devitalizaciju zuba na bezbolan i efikasan način. Nakon čišćenja, kanal zuba se ispunjava i tako zatvara (konzervira), što trajno rešava problem i omogućava očuvanje vašeg zuba.

Lečenje kanala korena podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i toksina koji su se nagomilali nakon propadanja “zubnog živca”. Ukoliko se ne tretiraju, može doći do zapaljenske reakcije, bola, otoka i drugih neželjenih stanja. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena, sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima. Na taj način, prostor unutar zuba ostaje zatvoren. Istovremeno se otklanja i mogućnost ponovnog nastajanja bakterija unutar zuba i javljanja istog zapaljenskog procesa.