Protetika – proteze i krunice

Gubitak zuba nije samo estetski već može biti i ozbiljan stomatološki problem. Nedostatak jednog, nekoliko ili pak svih zuba rešavamo na nekoliko načina. Možete se odlučiti za teleskopske ili skeletirane proteze namenjene pacijentima sa nešto manjim brojem zuba, ili možete nedostajuće zube nadomestiti pomoću standardnih ili bezmetalnih krunica i mostova.

Izbegnite najčešće probleme o kojima govore mnogi koji su imali priliku da se suoče sa ovim problemom. Proteze obično nisu dovoljno stabilne pa otežavaju konzumiranje pojedinih vrsta hrane, mogu svojim pomeranjem izazvati i osećaj nelagodnosti ili čak iritacije sluzokože, a dešava se i da izazivaju nepravilan izgovor reči ili pojedinih slova pa nastaju problemi u komuniciranju i svakodnevnom životu. Ne dozvolite da rešenje jednog problema prouzrokuje more drugih. Naša stručnost i iskustvo vam garantuju rezultate koji će ići samo u prilog unapređenju kvaliteta vašeg života.

  • Bezmetalne krunice i mostovi – izrađeni pomoću kompjuterske tehnike cad/cam u laboratoriji
  • Standardne krunice i mostovi – metalna konstrukcija (legura čelika ili zlata) pokrivena keramikom
  • Proteze – za pacijente sa manjim brojem zuba- teleskop proteze ili skeletirane proteze i proteze nošene implantima (2- 4 implanta)

Prednosti bezmetalnih krunica su: estetske karakteristike, bolje vizuelno uklapanje u zubni niz uz nesmanjenu trajnost i otpornost. Standardne krunice su presvučene keramičkim materijalom, dok se u unutrašnjosti nalazi metalna konstrukcija, pa vremenom može doći do pojave sive linije usled povlačenja desni.

Proteze su namenjene pacijentima koji su izgubili sve svoje zube. Na ovaj način, moguće je uz funkcionalnost, postići i estetski efekat vraćanja nekadašnjeg izgleda zubnog niza i ponovnog starog osmeha.

Teleskopske proteze (pokretni most) se preporučuju kod pacijenata koji su ostali sa manjim brojem zuba. Prednost ove proteze je što se mogu sačuvati preostali zubi i u tom slučaju služe kao nosači- stabilizatori proteze sto je vrlo bitno, naročito kod pacijenata koji nemaju idelane uslove za implante i totalne proteze. Ovakva proteza je idealno i dugoročno rešenje za pacijente koji žele da sačuvaju svoje zube. Najzahvalnija je i za održavanje oralne higijene.

Skeletirane proteze su redukovane proteze koje se u osnovi sastoje od metalnog skeleta. Ova vrsta proteze je savršenija i za pacijenta mnogo prihvatljivija od parcijalne pločaste proteze. Skeletirana proteza prenosi pritisak žvakanja i na desni i na zube, i na taj način štiti preostale zube i viličnu kost. Umesto žičanim kukicama za zube se vezuje najčešće livenim kukicama ili nekim drugim tzv. retencionim elementima. Prednost je i smanjen osećaj stranog tela u ustima tako da pacijenti imaju mnogo bolji osećaj ukusa i svih vrsta termičkih nadražaja. Zahvalnija je i pri održavanju oralne higijene. Smetnje u govoru, kao još jedan mogući propratni efekat, javljaju se veoma kratko jer je i period adaptiranja skraćen.

Proteze nošene implantima zahtevaju postavljanje implantata posebnih dimenzija, u loklanoj anesteziji, na mestima sa smanjenom količinom kosti. Na njihovim krajevima nalaze se kuglice, a u protezi se nalaze posebne kapice. Kontaktom dolazi do „zakopčavanja“ proteze za implante.

Prednosti ovakvih proteza: maksimalno su stabilne, omogućavaju normalnu konzumaciju svih vrsta hrane, nema poteškoća pri govoru, umanjena je iritacija sluzokože, proteza se ne pomera što omogućava opuštenost kod pacijenta i nesmanjeno samopouzdanje.

Pacijenti koji već imaju neku vrstu proteza mogu ih preraditi i unaprediti postavljanjem pomenutih kapica, pri čemu dobijaju znatno funkcionalniju protezu uz smanjenje troškova izrade.